We zien ook in 2019 weer stijgende uitgaven in het Sociaal Domein. Om grip te krijgen op blijvend stijgende kosten in het Sociaal Domein is het project Grip op Sociaal Domein opgestart. Hoofddoel is grip te krijgen op de kostenontwikkeling voor zowel de Wmo, Jeugd als Participatiewet, door inzicht te krijgen in de oorzaak van de stijgende kosten, prognoses te maken om de kosten in de toekomst voorspelbaar te houden en inzicht te krijgen in de reikwijdte van de wettelijke kaders om uiteindelijk scenario’s/ maatregelen te ontwikkelen gericht op het terugdringen (beheersbaar houden van) de stijging. In het kader van 'Grip op Sociaal Domein is een maatregelenpakket samengesteld, waarbij gestuurd wordt op de volgende doelen:
- versterking van (financiële) beheersing en sturing;
- transformatie in processen en uitvoering;
- transformatie van aanbod en inhoud.
Voor wat betreft het doel 'versterking van (financiële) beheersing en sturing' zijn reeds tal van maatregelen genomen. Zo is er een rapportagemodel ontwikkeld op basis waarvan maandelijks inzicht gegeven kan worden in de cijfermatige ontwikkelingen op het gebied van Jeugdzorg, Wmo en Participatie. Daarnaast is in 2019 gestart met een onderzoek op het gebied van Wmo waarbij de cijfers van afgelopen jaren worden geanalyseerd in samenhang met onder andere demografische ontwikkelingen binnen onze gemeente, met als doel betere prognoses te kunnen maken voor de toekomst. Deze prognoses helpen bij het nemen van gerichte maatregelen. Voor participatie heeft in 2019 een doelmatigheidsonderzoek plaatsgevonden, waarin aanbevelingen zijn geformuleerd.
Naar aanleiding hiervan is een plan van aanpak opgesteld met maatregelen die er toe moeten leiden dat gericht gestuurd kan worden op de beleidsdoelen in combinatie met de ingezette middelen. Hier wordt uw raad in 2020 over geïnformeerd. Ten slotte worden momenteel aanpassingen in de systemen doorgevoerd waardoor we de leemten in de informatievoorziening kunnen dichten.
De belangrijkste maatregel die we hebben genomen ten behoeve van de transformatie in processen en uitvoering betreft het toetsen van alle toekenningen binnen het sociaal domein.
Alle door ons afgegeven beschikkingen worden getoetst. Enerzijds op proces, om te borgen dat registraties compleet zijn, anderzijds op inhoud, om bijvoorbeeld te beoordelen of voorliggende voorzieningen waar mogelijk worden ingezet. Dit heeft onder meer geleid tot het inzicht dat er cliënten zijn die een indicatie hebben voor ondersteuning vanuit de Wmo, die wellicht voor een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) in aanmerking komen. De Wlz moet worden beschouwd als voorliggende voorziening. In 2020 gaan we aan de slag met deze cliënten. De maatregelen waar in 2020 aan gewerkt wordt, gaan ons meer inzicht geven in welke aanpassingen nodig zijn in bijvoorbeeld het aanbod in het voorveld en wat nodig is voor transformatie van aanbod en inhoud.