1 Bedrijfsvoering

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling
Dalfsen werkt aan een dynamische organisatie die in staat is om mee te bewegen met de ontwikkelingen in de samenleving. Dit vraagt om verbinding tussen ontwikkelingen zoals Missie en Visie, Bestuurlijke Vernieuwing, Uitvoering Dienstverleningsvisie, Participatie, Omgevingswet en de ambtelijke organisatie. De missie van het management is dat zij staat en zorgt voor een professionele organisatie die middelen rechtmatig en doelmatig inzet en een hoge kwaliteit levert ten dienste van de samenleving, de raad en het college.

In 2019 is uitvoering gegeven aan de organisatievisie "Onze toekomst, jouw uitdaging" en de bijbehorende campagne, die bijdraagt aan een wendbare organisatie die snel kan inspelen op de veranderende omgeving. Speerpunten in 2019 waren organisatieontwikkeling, werkgeverschap, kwaliteit en processen, samenwerking en dienstverlening. Onze bestaande kernwaarden - resultaatgerichtheid, het zien van kansen en mogelijkheden en samenwerken aan het collectieve doel - vormen hiervoor een goede basis. Jaarlijks wordt de balans opgemaakt en de focus herijkt.

Sociaal domein
Met de officiële start van de Multidisciplinaire Teams (MDT's) in 2019 werd de nieuwe werkwijze binnen het sociaal domein definitief. In dit jaar stond de ontwikkeling van medewerkers gericht op deze nieuwe werkwijze centraal (van transitie naar transformatie). Het opleidingsplan voor de eenheid Maatschappelijke Ondersteuning bestond onder andere uit Omgekeerde toets gericht op het werken vanuit de bedoeling en Egostrippen gericht op reflectie, samenwerking en uniformiteit in het werk. Ook is aandacht besteed aan intervisie en inhoudelijke ontwikkeling op specifieke taakgebieden. In dit gehele proces van ontwikkelingen, stond sociale veiligheid expliciet centraal.

Omgevingswet
In het kader van de invoering van de Omgevingswet is in 2019 het plan van aanpak Organisatie, Cultuur en Ontwikkeling (OCO) vastgesteld. Het project OCO richt zich op een verandering in gedrag, houding en werkwijzen.

De Omgevingswet leidt tot verschuivingen in taken van bestaande functies en drie nieuwe rollen, te verstaan een Casemanager, Ruimtecoach en Gebiedsmanager. In 2019 lag de focus op het vormen van de taakomschrijvingen en competentieprofielen, die in 2020 experimenterend worden geïntegreerd in het dagelijks werk. De gewenste verandering is niet alleen gericht op medewerkers, de invoering van de Omgevingswet heeft ook impact op het acteren van de Raad en College.

Op weg naar een optimale en adequate administratieve organisatie
In 2018 heeft de directie een nota vastgesteld om toe te groeien naar een optimale en adequate administratieve organisatie. In 2019 is als eerste stap een model opgesteld met onze belangrijkste gemeentelijke processen. Er is hierbij onderscheid gemaakt tussen de:

  • Strategische processen: als belangrijkste gemeentelijke (concern)processen kunnen die processen worden aangewezen die van belang zijn voor het behalen van de doelstellingen van het gemeentebestuur. Deze processen bergen strategische risico’s in zich.
  • Financieel significante processen: de financiële processen worden geselecteerd op basis van financiële geldstromen. Deze processen bergen de financiële risico’s in zich en worden door de verbijzonderde interne controle (VIC) en accountant getoetst voor wat betreft opzet, bestaan en werking.
  • Kritische danwel kritieke processen: dit zijn processen die niet kunnen stilvallen en géén uitstel kunnen verdragen. Het zijn cruciale en beslissende processen (“alles mag omvallen behalve dat”).  Het gaat hierbij met name om de cruciale dienstverleningsprocessen van de gemeente.

Op basis van het inzicht in deze processtructuur zijn de processen geprioriteerd voor wat betreft de te onderhanden nemen processen (op basis van verbeterpotentie en risico's). Op basis van dit inzicht en overzicht is de focus in de loop van 2019 met doorloop in 2020 gelegd op de optimalisatie van de processen binnen het sociaal domein (Jeugd, Wmo en Participatiewet). E.e.a. als onderdeel van het project 'grip op sociaal domein'.