2 Duurzaamheid

Stand van zaken

Overzicht van een aantal belangrijke ontwikkelingen in 2019

RES
In het klimaatakkoord is afgesproken dat regionaal gemeenten een energiestrategie ontwikkelen rondom de productie van duurzame elektriciteit en duurzame warmte. In 2019 is deze samenwerking tot bloei gekomen in de RES West Overijssel. De gemeente Dalfsen is actief betrokken vanuit de organisatie, college en de raad. De eerste contouren van een acceptabel concept-bod zijn in 2019 gemaakt op het gebied . Ook is nader onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden regionale duurzame warmtebronnen.

Energiemix
In 2019 is het onderzoek voltooit over de Dalfser energiemix. Specifiek voor onze gemeente zijn alle bronnen voor duurzame energie onderzocht en is een realistische mix beschreven. Naast de continue focus op energiebesparing zijn vooral windenergie en zonne-energie goede energiebronnen voor Dalfsen. Extra mogelijkheden op het gebied van bio-energie zijn aanwezig maar moeten nader onderzocht worden. De vastgestelde energiemix is een goede basis voor toekomstige beleid, kaders en plannen.

Energiebedrijf
En verkenning naar de mogelijkheden van een energiebedrijf is gereed. Verschillende opties zijn meer of minder aantrekkelijk. Nader onderzoek naar de aantrekkelijke opties is gestart waar de productie en gebruik van waterstof een onderdeel van uitmaakt.

Duurzame Dorpen
Onze Duurzame Dorpen hebben in 2019 niet stil gezeten. Vele kleine en grote projecten zijn onder handen en afgerond. Een aantal voorbeelden. De voorbereiding voor de windmolens van Nieuwleusen Synergie zijn bijna gereed, het zonnepark van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld heeft een omgevingsvergunning en hopelijk op korte termijn de noodzakelijk SDE-subsidie, Duurzaam Oudleusen heeft samen met haar basisschool Cazemier een provinciale duurzaamheidsprijs gewonnen, Groen Gebogen is druk met diverse buurtacties en Duurzaam Hoonhorst heeft onder meer gewerkt aan meer biodiversiteit.
De samenwerking met de gemeente Dalfsen is goed. Naast haar eigen projecten helpen de vrijwilligers de gemeente regelmatig door het geven van advies op beleidsstukken en helpen mee met gemeentelijke projecten.

Circulariteit
Dalfsen zit nog steeds in de landelijk kopgroep van hergebruik van huishoudelijk afval. Bijna 90% van ons afval wordt weer hergebruikt als grondstof.
Voor onze eigen sloopprojecten is circulariteit een belangrijk gunningscriteria en dat resulteert in hoog hergebruik van bouwmaterialen.
In Nieuwleusen bouwt RPP een buitengewoon circulair en energie neutraal nieuwbouwpand. Een regionaal voorbeeld waarbij de gemeente meedenkt en meehelpt.

Warmtestrategie
In het klimaatakkoord zijn doelen opgenomen ten aanzien van warmte. Aansluitend op onze bestaande besparingsplannen is in 2019 een start gemaakt van een warmtestrategie en de bijbehorende wijkuitvoeringsplannen.

Index
Dalfsen staat inmiddels op de 5e plek in de nationale monitor duurzame gemeenten (Telos).
Op de landelijke GDI-index is de gemeente Dalfsen gestegen naar de 7e plek.